Zondag 15 maart heeft de regering verregaande maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Op dit moment is niet bekend hoe lang deze maatregelen van kracht blijven. Uiteraard hebben ook wij te maken met de Corona zorgen en maatregelen. Dat raakt de samenleving, onze cliënten en onze medewerkers. Net als ieder proberen wij om gezondheidsrisico’s zo veel als mogelijk te vermijden, zowel voor onze cliënten en onze medewerkers.
Of en hoe de verleende zorg en welzijn kan doorgaan verschilt per cliënt en per medewerker. Een deel van de cliënten en medewerkers zegt tijdelijk geen contact te willen hebben en zo alle risico’s te willen uitsluiten. Dit zijn meestal de oudere cliënten, die bovendien nu hulp kunnen krijgen van hun kinderen die daarvoor ook meer tijd hebben. Een ander deel vindt voortzetting van zorg en welzijn geen punt, mits maar voldoende afstand wordt gehouden. Met huishoudelijk hulp is dat uiteraard eenvoudiger te realiseren dan bij andere zorg en welzijn.
Bij de vraag of en zo ja hoe de dienstverlening is voort te zetten hanteren wij de volgende uitgangspunten. In de eerste plaats dat wij sowieso de richtlijnen van de regering en het RIVM volgen. In de tweede plaats dat voortzetting van de zorg en welzijn altijd in overleg met cliënten zelf én met hun contactpersoon en/of naaste familie wordt bepaald. In de derde plaats dat de frequentie van de dienstverlening is verminderd, dus bijvoorbeeld in plaats van elke week om de week. Dit uiteraard in overleg met de zorgvrager en met als reden dat extra voorzichtigheid wenselijk is gelet op de leeftijd van sommige cliënten. In de vierde plaats dat er ook als de dienstverlening tijdelijk wordt stopgezet er wél regelmatig contact blijft tussen zorgvrager en zorgaanbieder. Hierbij is bijvoorbeeld van belang of er alternatieve hulp vanuit de familie en naaste omgeving beschikbaar is. Tenslotte, als een cliënt of een medewerker echt geen contact of ondersteuning wil dan wordt dat voorlopig gerespecteerd.