De gemeente Gouda heeft de resultaten van de sociale wijkteams over het eerste half jaar van 2018 gepubliceerd.
Belangrijk punt was dat de sociale teams ‘jeugd’ en ‘volwassenen’ zijn samengevoegd. De sociale wijkteams hebben aldus de voortgangsrapportage van de gemeente veel gerealiseerd. Echter, via de rapportage komen ook aandachtspunten naar voren.
Helaas moet het college constateren dat het huidige systeem van het sociaal team niet in staat is voor alle indicatoren informatie aan te leveren. Er is hierdoor dan ook geen koppeling te maken met de cijfers over afgelopen jaren. Een nieuw ICT systeem moet betere informatie opleveren en ook klantvriendelijker zijn.
Verder zijn 1740 gezinnen in het eerste half jaar bereikt. De cijfers geven overigens verschillen in wijken en gebieden aan, die vragen om een nadere analyse. Het kan namelijk zijn dat in de toekomst de samenstelling van de teams per gebied meer en meer zullen gaan verschillen in aansluiting op de vraag van inwoners in het gebied.
Het grootste deel van de mensen die zich bij het sociaal team meldt doet dit met materiële en financiële vragen (40%). Dit percentage ligt hoger dan bijvoorbeeld met vragen over gezondheid (16%) of beschikbaar hulpaanbod (8%).
Verdere aandachtspunten zijn het oplossen van hulpvragen op een laagdrempelige wijze, lokaal in de buurt. Of het creëren van nieuwe oplossingen in plaats van vaak kiezen voor de traditionele route van de herindicatie gekozen waarbij dat wellicht niet nodig is.
Wat betreft de doorlooptijden op de beslistermijnen door het sociaal team: 18% van de maatwerkaanvragen wordt niet binnen de afgesproken termijn afgerond. De oorzaak hiervan ligt niet altijd bij de sociaal teams, maar kan ook komen doordat een inwoner niet tijdig kan reageren, de familie niet beschikbaar is, de brief is blijven liggen etcetera.
Het college is blij met de grote betrokkenheid van de medewerkers van het sociaal team. Ook is er oog voor de werkdruk en de onvervulde formatieplekken. Dit laatste is een groot aandachtspunt gezien ook de krapte op de arbeidsmarkt. De personele wisselingen mogen niet ten koste van de dienstverlening aan de inwoner gaan.